Hoe het weer werkt

Het is weer zover… Het orkaan én regenseizoen hebben zich weer aangekondigd.

Al een paar dagen is er geen zuchtje wind voelbaar en de nachten zijn voorzien van heerlijke regen op de daken. Maar ik vind het genoeg geweest. Na een paar dagen van tricks visualiseren en lesmethoden uitdenken lijkt het zover. Er zal een briesje staan. Met mijn high volume directional en wave kite ga ik het water op. 
Ik ben alleen….

Opeens wordt de lucht koeler en wordt het wat donkerder. Ik kijk achter me en zie wat regenwolken en glimlach.
Met regen komt wind… en… een regenboog! Ik kijk naar de punt van mijn directional en zie het begin van de boog, ha! Geen pot met goud, maar wel een zalig gevoel.

Het weer geeft me een prachtig kadootje, maar hoe werkt het eigenlijk?

Hoe het Curaçaose weer werkt?

Het weer is eigenlijk niets meer dan de staat waarin de atmosfeer zich bevindt en hoe het zich gedraagt. Zo kan het koud of warm zijn, kan het bewegen of wel waaien, kunnen er accumulaties van waterdamp of wel wolken rondzweven en kunnen er ophopingen of uitdunningen/leegtes ofwel hoge of lage atmosferische druk zijn…

De atmosfeer het dichtst bij de aarde of wel de stratosfeer is het meest gevoelig voor weer fenomenen.

Meteorologische fenomenen zijn observeerbare gebeurtenissen omtrent het weer en worden uitgedrukt in de variabelen van de atmosfeer van de aarde: temperatuur, lucht druk, waterdamp en massaflow.

Op Curaçao hebben we haast altijd een constante Passaat wind, behalve in het orkaanseizoen wanneer orkanen onze gebruikelijke airflow patroon verstoren, er bij veel regen in het regenseizoen de regensystemen invloed uitoefenen op onze wind en in de periode van sept-dec buiten het windseizoen om wanneer de passaatwind minder consistent en krachtig is.

Waar we deze allemaal aan te danken hebben? De warmte van de zon!

Passaatwind

De ronddraaiende aarde wordt niet gelijkmatig opgewarmd. Dit is doordat het aardoppervlak uit water en land bestaat. Door deze oneven opwarming zijn er 7 (atmosferische) drukgordels rond de aarde. Een ‘equatorial low’, twee ‘subtropical highs’, twee ‘subpolar lows’ and twee ‘polar highs’.

Deze drukgordels gecombineerd met het Coriolis effect, het gebogen pad van de wind en oceanen door de draaiing van de aarde, zorgen voor globale wind patronen.

De globale windpatronen zitten in 6 cellen; twee ‘polar cells’, twee mid-latitude of Ferrel cellen en twee Hadley cellen tussen de ‘equatorial lows’ en ‘subtropical highs’.

De globale windpatronen in de Hadley- en Polar cellen ontstaan omdat koude lucht in de hoge drukgordels worden weggeduwd/gezogen naar de lage drukgordels, waar de ondertussen door de zon verwarmde lucht opstijgt tot zo een 18km hoog waar het zich onder de tropopauze verspreidt van de evenaar af richting de 30ste latituden (Hadley cellen) of de polen (Polar cellen), waar de nu afgekoelde lucht afdaalt de hoge drukgordel in, om weer af te reizen richting de lage drukgordels.

De mid-latitude of Ferrel cellen ontstaan door de beweging van de Hadley en Polar cellen. De Ferrel cel is gevoelig voor onstuimige weerpatronen.

Het Coriolis effect is veroorzaakt door de draaiing van de aarde en buigt de warme en opstijgende lucht die richting de polen, van de evenaar af beweegt in de noordelijke hemisfeer naar rechts.

Atlantische Orkaan Seizoen

Het zeewater moet tenminste 29°C zijn en er moet een hoge luchtdruk/lage windschering zijn boven de orkaan. De meeste orkanen vormen zich rond de evenaar.

De warme en vochtige lucht stijgt op van vanaf het oceaanocean oppervlak. Naar gelang deNaarmate er meer warme lucht opstijgt vormt zichzal er een lage druk systeem. druksysteem ontstaan.
Alle omliggende gebieden met een hoge druk duwen de lucht naar het lage druk gebied in. Daar . Deze lucht wordt de lucht ook warm en vochtig en stijgt het ook op.zal ook opstijgen.  De opstijgende vochtige lucht koelt af en het vocht vormem wolken.opgestegen lucht zal afkoelen en wolken vormen. Het hele system van wolken en wind draait ronde n zal groeien, gevoed door de warmte van de ocean en het verdampende zeewater. De Passaatwind zal de storm verder bewegen.

Het hele systeem van wolken en aantrekkende lucht zal gaan draaien en groeien, gevoed door de warmte van de oceaan en waterdamp die van het oceaan oppervlak af komt. De Passaat wind helpt om het systeem voort te duwen.

 

Share this post

AWA SALU KITEBOARDING

St. Joris Baai Curaçao

Latest library items

Go to Top